Sýrové Fondue


Bazalkové

Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvou bazalkou. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Bazalkové s česnekem
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvou bazalkou a česnekem. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Koprové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvě nasekaným koprem. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

S Koriandrem 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvě nasekaným koriandrem. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Tymiánové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvě nasekaným tymiánem a česnekem. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Šalvějové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvě nasekanou šalvějí. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Rozmarýnové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvě nasekaným česnekem a rozmarýnem. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba. 

S bílým vínem a česnekem 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvě nasekaným česnekem. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Oregánové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme nasekaným česnekem a oregánem. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba. 

Zázvorové 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme zastrouhaným zázvorem. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Pažitkové 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr dochutíme čerstvě nasekanou pažitkou. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Žampionové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr v sýru povaříme sterilované žampióny. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba. 

Chřestové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme čerstvý nebo sterilovaný chřest. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba. 

Limetkové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme šťávu z limetek. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Pepřové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr), třešňovici a předem naložený pepř postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba. 

Hořčičné
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr), třešňovici a dijonskou hořčici přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.

S cayenský pepř 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr), třešňovici a cayenský pepř postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

S muškátovým oříškem
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr), třešňovici a muškátový ořech postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Kari 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr), třešňovici a kari koření postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Houbové 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr), třešňovici a předem připravenou směs hub postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Chilli 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr), třešňovici a čerstvé chilli papričky postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Špenátové 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr), třešňovici a nasekaný česnek a listový špenát přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

S jarní cibulkou 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme blanšírovanou jarní cibulku. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Pórkové 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme blanšírovaný pórek. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

S šalotkou 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme blanšírovanou šalotku. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Kopřivové 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Směs minimálně dvou švýcarských sýrů (např. Gruyere, originální švýcarský sýr) a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme spařené kopřivy. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Mátové 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Sýr Gruyere, originální švýcarský sýr a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme jemně natrhanou mátu. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Olivové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Sýr Gruyere, originální švýcarský sýr a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme nakrájené olivy. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba. 

Kaparové
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Sýr Gruyere, originální švýcarský sýr a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme kapary. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem. Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.

Ústřicové 
Pánev na fondue vytřeme česnekem a povaříme v ní kvalitní bílé víno. Sýr Gruyere, originální švýcarský sýr a třešňovici postupně přidáme k vínu a za stálého míchání důkladně provaříme. Na závěr přidáme ústřicovou omáčku. V případě, že je sýrové fondue příliš řídké, zahustíme jej škrobem.  Do sýrového fondue namáčejte kousky bílého chleba.


Omáčky k masovým fondue


Tatarská omáčka:
majonéza, kyselé okurky (nastrouhat), cibule (najemno nakrájet), pepř mletý, nálev z okurek, sůl

Labužnická omáčka:
kečup, chilli papričky (najemno nakrájené popř. nastrouhané), červená paprika, kari curcuma, cukr, švestková povidla, čerstvá petrželová nať a bazalka (nasekat), sůl

Omáčka z nivy:
bílý jogurt, zakysaná smetana, niva, česnek (prolisovat), čerstvá bazalka, pažitka a petrželová nať (nasekat), strouhaná niva, sůl

Rajčatová omáčka:
rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout), cibule (najemno nakrájená), čerstvá bazalka, petrželová nať a pažitka (nasekat), česnek (prolisovat), bílý pepř, sůl

Česneková omáčka:
majonéza, česnek (prolisovat), citrónová šťáva, čerstvá pažitka (nasekat), sůl

Pikantní omáčka:
majonéza, hořčice, kečup, citrónová šťáva, bílý pepř, bílý cukr, čerstvá pažitka (nasekat), chilli paprička (najemno nakrájet popř. nasekat), sůl

Italská omáčka:
majonéza, kečup, cibule (najemno nakrájet), kyselé okurky (nastrouhat), kapie (najemno nakrájet popř. nastrouhat), čerstvá bazalka a petrželová nať (nasekat), citrónová šťáva nebo lák z okurek, hnědý cukr, sůl

Citrónová omáčka:
bílý jogurt, zakysaná smetana, česnek, čerstvá meduňka (nasekat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl

Křenová majonéza:
majonéza, zakysaná smetana, strouhaný křen, bílý pepř, sůl

Zahradnická omáčka:
zakysaná smetana nebo bílý jogurt, bílé hlávkového zelí, mrkev, hořčice, citrónová šťáva, bílý pepř, sůl

Křenová omáčka s jablkem:
zakysaná smetana, čerstvě nastrouhaný křen, jablko (najemno nastrouhané), snítka kopru (nasekat), sůl

Libečková omáčka:
zakysaná smetana, majonéza, čerstvé lístečky libečku (najemno nasekat), česnek (prolisovat), citrónová šťáva, bílý pepř, sůl

Omáčka z meduňky:
majonéza, čerstvá meduňka (nasekat), trochu bílého vína, česnek, vlašské ořechy (nasekat), citrónová šťáva, sůl

Mexická omáčka:
zakysaná smetana, rajčatové pyré z čerstvých rajčat (spaříme celá rajčata, oloupeme a rozmačkáme, necháme vychladnout), chilli papričky (najemno nasekat), česnek, cibule, olivový olej, čerstvá petrželová nať a pažitka (nasekat), cayenský pepř, sůl

Kari omáčka:
zakysaná smetana, kari, česnek, sůl, pepř, trochu mléka

Brusinková omáčka:
brusinky, červené víno, cukr, sůl (vše povařit)

Zelený dip:
zakysaná smetana, hořčice, petrželka, kopr, řeřicha, estragon (nasekat), sůl

Kořeněný rajčatový dip:
jarní cibulka, rajčata (oloupat), nakájené žampióny, chilli, cayenský pepř, tabasco

Dip Garibaldi:
majonéza, hořčice, citrónová šťáva, sardelky, kečup, sůl, pepř, bílý cukr

Kečupová s bazalkou:
majonéza, bílý jogurt, kečup, čerstvá bazalka (nasekat), sůl, bílý cukr

Švédská omáčka:
majonéza, jablka (nastrouhat), hořčice, čerstvý křen (nastrouhat), majonéza, nasucho opražené vlašské ořechy, sůl, bílý pepř

Česnekový dip:
majonéza, bílý jogurt, česnek (nastrouhat), oregáno, sůl, pepř

Brusinkovo-křenová:
brusinkový kompot, křen, olivový olej, cibule (vše provařit), podáváme za studena

Dip z modrého sýra:
domácí tatarská omáčka, niva, pažitka (nasekat)

Hořčicová omáčka:
majonéza, hořčice, bílé víno, strouhaný křen, worchester, sůl

Indická omáčka:
majonéza, bílý jogurt, rozinky, cukr, sůl, kari, kečup, vinný ocet, olivový olej

Omáčka Vinegreta:
uvařené vejce natvrdo, cibule, petrželka (nasekat), kapary, okurka, pepř, estragon, ocet, sůl, cukr

Řecká omáčka s mátou:
řecký jogurt, čerstvá máta, česnek, salátová okurka, olivový olej, kopr, sůl, pepř

Studená okurková omáčka:
majonéza, čerstvá okurka, cukr, sůl, pepř

Sardelová omáčka:
vařené žloutky, cibule, sardelová pasta, ocet, hořčice, olej, vývar, cukr